Kuusi kysymystä täydellisen alppikohteen valintaan

Jippijaijei, laskettelukausi on taas keskuudessamme! Samalla se tuo mukanaan jokatalvisen päänsärkyni: mikä on paras, optimaalisin, täydellisin ja mahtavin laskettelukeskus juuri tämän vuoden tarpeisiimme?

Kuten suklaasuosikit, myös alppisuosikit ovat hyvin henkilökohtaisia. Joskus yksi hyvä viikonloppureissu luo kohteelle hehkun, joka kantaa mielessä vuosienkin päähän – tai päinvastoin yksi syystä tai toisesta epäonnistunut laskettelupäivä pilaa hyvän kohteen vuosiksi, eikä sillä ole välttämättä mitään tekemistä itse kohteen kanssa.

Me karttelimme erästä aivan täydellistä italialaista alppikylää vuosia vain siksi, että satuimme kerran saamaan siellä ruokamyrkytyksen. Erästä ranskalaista resorttia taas kaunistelin mielessäni hyvän hotellikokemuksen vuoksi, vain huomatakseni vuosia myöhemmin, että kylä on itse asiassa aika ankea, eivätkä rinteetkään niin ihmeellisiä.

Muutaman helpon kysymyksen avulla pääset kuitenkin jo askeleen lähemmäs sinulle täydellisen alppikylän valintaa. Loppu on sitten sitä Alppien magiaa.

Mitä haluan harrastaa?

Laskettelua vai murtomaahiihtoa, vai kenties lautailua? On keskuksia, joiden rinteet ovat huippulaatua mutta murtsikkalatu on yksi kymmenen kilometrin lenkki, tai päinvastoin. Suosikkisivustoni kohteiden vertailuun on brittiläinen Where to Ski and Snowboard.

Mikä on taitotasoni?

Myös rinteiden vaikeusaste kannattaa tarkastaa. Jos on vahva keskitason laskija, jolla ei ole erikoistoiveita, melkein mikä tahansa käy. Aloittelijaa ei kuitenkaan lämmitä pari hassua helppoa rinnettä mustien rinteiden keskellä, ja taitava laskija taas pitkästyy muumi-resortissa.

Miten haluan liikkua keskuksessa?

Haluatko päästä rinteeseen suoraan hotellin ovelta, vai onko hiihtobussiyhteys ok? Toista ei häiritse matkustaa autolla rinteeseen joka päivä, kun taas toinen asuu mieluiten hankien keskellä rinne-chalet’ssa.

Haluavatko kaikki seurueen jäsenet samoja asioita?

Jos joku ei halua lasketella tai laittaa suksia jalkaan ollenkaan, monipuoliset isot kohteet ovat valttia. Isossa kylässä on yleensä uimahalli ja kylpylä tai useampikin. Löytyy luistelu- ja kelkkailumahdollisuuksia, ostosparatiiseja ja nähtävyyksiä.

Miten haluan asua?

Joissakin kohteissa asuntotarjonta on loistava, toisissa taas on hyvän hinta-laatusuhteen hotelleja. Onko valmis aamiainen välttämättömyys, vai vetääkö oman asunnon lisätila pidemmän korren?

Paljonko olen valmis maksamaan?

Hinta, hinta, hinta. Edullista lomaa etsivän ei kannata vilkaistakaan Sveitsin Zermattia kohti, viiden tähden hotelleja etsivä taas tuskin löytää toivomaansa kaikkein pienimmissä vuoristokylistä.

Millaisia erikoistarpeita minulla on?

Lastenkerho on oma must haveni. Mistä sinä et ole valmis luopumaan talvilomalla? Kerro kommenteissa tai jatka keskustelua Facebookissa ja Instagramissa.

Talven mittaan jaan myös vinkkejä omista suosikeistani, pysyhän siis kuulolla. Tässä maistiaisiksi pari kohdeopasta:

Ikisuosikkini Saas Fee

Itä-Sveitsin Davos

Pulkkailijan Saint George

Vaelluskohde La Dôle sopii myös talviaktiviteetteihin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *