Geneve-turistin päiväretket, osa 2: Jura

Jatkan matkailijoiden ajamista pois Genevestä esittelemällä toisen loistavan päiväretkikohteen: Jura-vuoriston.

Minne siellä kannattaa mennä ja mitä tehdä, riippuu tietysti vuodenajasta ja myös kulkuneuvosta. Koska olen luvannut jättää lumijutut ensi talveen, lähden liikkeelle junalla liikkujan kesävinkeistä.

Juralle pääsee Genevestä näppärästi julkisillakin: ensin junalla Nyoniin, ja siellä vaihto St Cerguen vuoristojunaan. St Cergue on mainio asemapaikka päiväretkelle vuoristossa, ja sieltä lähtee muun muassa 15 kilometrin lenkki Juran toiseksi korkeimmalle huipulle La Dôlelle. Reitin ohjeellinen kesto on 4 tuntia ja 50 minuuttia. Kokemukseni mukaan nämä arviot pitävät yleensä melko hyvin paikkansa, mutta toki kävelijöiden vauhti ja kunto vaikuttavat, kuten myös sääolosuhteet.

Reitti on paikoin jyrkkä ja kivikkoinen, mutta vastaan ei tule mitään, mistä ei tukevilla kengillä ja keskivertokunnolla selviäisi. Kyse onkin enemmän vauhdin hallinnasta kuin teräskunnosta. Itse Pohjanmaan tyttönä tapasin ajatella, ettei sellaista kukkulaa olekaan, jonka päälle ei ripeällä spurtilla pääsisi kiipeämään. Siksi saattoi joskus käydä niinkin, että painon alarinteessä ripeää tahtia mummoryhmän ohi, ja muutaman vertikaalisatametrisen jälkeen mummot askelsivat ohitseni puhisematta ja puuskuttamatta.

No, näissä maisemissahan pieni puuskutus johtuu vain upeista maisemista.

Päiväretkeily on hämmentävän helppoa, sillä siihen ei tarvita sen kompassia, eikä välttämättä karttaakaan, sillä reitit on merkitty todella selkeästi keltaisin viitoin. Vesipullo kannattaa tietysti ottaa mukaan, mutta edes eväät eivät ole pakolliset, sillä sopivasti puolivälin tienoilla on buvette, pieni vuoristoravintola, josta saa juomia, snäksejä ja juusto- ja leikkeilevoittoisia aterioita.

Vatsa täynnä juustoa kelpaakin nousta La Dôlen huipulle 1667 metriin. Talvikaudella sinne pääsee hiihtohissillä, mutta kyllähän maisemat näyttävät vielä asteen herkullisemmilta, kun niiden eteen on hikoillut itse.

Loppupätkä huipulta La Givrinen junapysäkille on rentoa laskettelua halki vuoristoniittyjen. Junia kulkee puolen tunnin välein, joten jokaista valokuvastoppia ei ole tarpeen kellottaa sekunnin tarkkuudella.

Vaellussesonki jatkuu keväästä syys-lokakuulle. Kengät jalkaan ja menoksi!

Sarjan aiempi osa:

Geneve-turistin päiväretket, osa 1: Montreux

2 thoughts on “Geneve-turistin päiväretket, osa 2: Jura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *