Paras Alppikylä: käyttäjän opas


Hehkutin pari viikkoa sitten valinneeni Sveitsin suloisimman Alppikylän, mutta en tainnut kertoa siitä juuri enempää. Täytyyhän teillä lukijoilla olla mahdollisuus itse harkita, olisiko Saas Fee myös teidän elämänne paras lomakohde. Tässä siis kattava tietopaketti Saas Feestä. Matkailuaiheiset postaukset löytyvät myös etusivulta Bon Voyage -otsikon alta.

Kohde

Saas Feen vuoristokylä on yksi korkeimmalla sijaitsevista vuoristokylistä Sveitsin Alpeilla, 1800 metrissä. Saas Fee sijaitsee Valais’n kantonissa saksankielisellä alueella.

Kenelle

Lumilajeista intoilevalle. Kylästä ja sen naapureista löytyy laskettelurinteiden lisäksi jonkin verran off-piste-maastoa, murtsikkaladut, kelkkamäki, rengaslakua ja talvivaellusreittejä sekä rauhalliseen käveleskelyyn että kunnon päivävaellukseen lumikengillä tai ilman. Olen viettänyt kylässä talvilomaa myös ilman laskettelusuksia, eikä silloinkaan aika tullut pitkäksi. Kylässä on myös uimahalli, luistelurata, pari kylpylää ja kattava valikoima urheiluliikkeitä.

Parasta

Kompaktius. Jos majoituksen ottaa kylästä, kaikki on kävelymatkan päässä.

Pahinta

Loman loppulasku. Hotellien ja asuntojen hinnat ovat sveitsiläisittäin varsin kohtuulliset, mutta tiukan budjetin lomalle ei Sveitsi vain sovi.

Käytännön vinkki

Kylä on autoton, ja heti kylään saapuessa autokuskit ohjataan parkkitaloon. Auton voi ajaa saapumistason purkupisteille, purkaa tavaravuoret (ja niitä on!) ja viedä sitten kulkupelin parkkihallin syövereihin. Hotellin henkilökunta tulee noutamaan purkulaiturilta. Systeemi on uskomattoman kätevä, kun sen hoksaa. (Tästä voinee päätellä, että ensimmäisellä kerralla en hoksannut.)

Nuku täällä

Hotellihinnat on sesongin aikanakin tolkulliset, mutta ainakin viikonpituiselle matkalle oman asunnon tai chalet’n vuokraaminen on järkevämpää. Lyhyellä vierailulla hotelli sen sijaan on paras ratkaisu, sillä asuntojen vuokriin lisätään usein pakollinen siivousmaksu, joka on kiinteä vierailun pituudesta riippumatta ja saattaa nostaa parin yön majoituksen hintaa huomattavasti.

Oma suosikkini on keskusaukion Dom, ja hyvä hinta-laatusuhde on myös Château Fletschornilla. Hotellien hinnat saattavat vaihdella hurjasti ajankohdan mukaan.

Hyvä vaihtoehto varsinkin murtomaahiihdon ja pulkkailun ystäville on asua Saas Grundin ja Saas Almagellin kylissä. Kylät ovat hiukan pienempiä ja matalammalla, eikä niissä ole samaa autottoman kylän charmia kuin Saas Feessä, mutta majoitus on edullisempaa, ja murtomaaladuille pääsee suoraan kylän keskustasta. Parhaisiin laskettelurinteisiin näistä kylistä on hiukan matkaa, mutta hissilippu kattaa myös kylien väliä kulkevat hihtobussit.

Syö

Le Vieux Château -ravintolalla on kylän laajin fondue-lista ja hauska erikoisuus: kolmen eri fonduen maistelusetti. Myös perinteinen, annos kerrallaan tarjoiltu raclette on aina hyvä ratkaisu. Aina.

Skihüttellä taas on listallaan kylän laajin hampurilaisvalikoima, ja rinteessä hyvä vaihtoehto pitkään lounaaseen on Spielboden-ravintola.

Milloin mennä

Saas Fee on ihana aina, ja haluaisin käydä siellä myös kesällä. Erikoisen kivaa voisi myös olla vierailu aivan hiihtokauden lopussa, huhti- tai toukokuussa. Koska rinteet ovat poikkeuksellisen korkealla ja lisäksi pääasiassa varjossa, lumi pysyy niillä pitkään kevääseen.

Milloin pysyä kotona

Alkukausi on hankala ajankohta, ja rinteitä ja hissejä joudutaan sulkemaan usein. Hissilinjat ovat pitkiä ja korkealla, joten ne suljetaan herkästi tuulisella säällä, ja lumisateella taas lumivyöryriski kasvaa äkkiä korkeaksi.

Jos tykkäsit, kokeile myös…

Pienempi ja vaatimattomampi, mutta yhtä lailla herttainen ja sveitsiläinen on Grimentzin kylä Anniviers’in laaksossa.

Ensi kerralla haluan kokeilla…

Olosuhteiden pakosta yksi rinnepäivä vaihtui lumikenkäilyyn, ja sitä on ehdottomasti päästävä kokeilemaan uudestaankin. Myös Britanniahütten kävelyreitti vie huikeaan vuoristomaisemaan, jonne ei suksilla pääse.

One thought on “Paras Alppikylä: käyttäjän opas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *